Actueel

’52 dorpen, 52 verhalen’
gaat van start!

Stichting Hogeland in beeld gaat binnenkort beginnen met het project ’52 Dorpen, 52 Verhalen’. De komende twee jaar wordt de gemeente Het Hogeland door de stichting uitgebreid in beeld gebracht. “Met interviews, reportages en films willen we de ‘verhalen’ en ervaringen van bewoners zelf horen, we proberen te ontdekken wat Het Hogeland tot Het Hogeland maakt” aldus Sarah Stiles, projectleider van het initiatief. Meer lezen…

‘Groningen op Anderhalf’

Filmmaker Sarah Stiles van Stichting Hogeland in Beeld begint aan een nieuwe serie portretten over de impact van het coronavirus op het leven van inwoners in Groningen. Nederland ging vanaf 15 maart 2020 op lockdown. Twee maanden later werd eindelijk bekendgemaakt dat vanaf 1 juni veel maatregelen versoepeld konden worden.  Maar ‘het nieuwe normaal’ blijft van kracht: een samenleving waarbij we anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. De toekomst blijft onzeker – hoe gaan we hiermee om?

De impact is groot, alle inkomsten vallen per direct weg maar de rekeningen moeten worden betaald. Op 15 maart 2020 om 17 uur krijgen Sytse en Famke Greidanus van restaurant De Oude Sluis te horen dat alle restaurants vanaf 18 uur hun deuren moeten sluiten.

De portretten:
Nr 1: Restaurant De Oude Sluis in Lockdown
Nr 2: Wennen en aanpassen in Coronatijd
Nr 3: Quarantaine en Openluchtmuseum Het Hoogeland
Nr 4: Tuinderij Klein Alma en de onverwachte voordelen van Corona
Nr 5: De kwetsbaarheid van zorg in Coronatijd

Cultuur Hogeland maakt aanbod cultuur inzichtelijk

Een jaar geleden is de website Cultuur Hogeland opgericht. Wat begon als een eenvoudig overzicht van alles op het gebied van kunst en cultuur in de gemeente Het Hogeland, is inmiddels uitgegroeid tot een veel geraadpleegd digitaal platform. De nieuwe gemeente Het Hogeland heeft veel te bieden op cultureel gebied en het is belangrijk dat alle informatie op één centrale plek te vinden is. 

Cultuur Hogeland is een initiatief van Sarah Stiles van Stichting Hogeland in Beeld. De stichting heeft eerder de website MarneCultuur.nl ontwikkeld waar de voormalige Gemeente De Marne in beeld werd gebracht door middel van films, foto’s en reportages. “Je merkte dat het niet alleen voor inwoners belangrijk was dat hun initiatieven of werk zichtbaar werden, maar dat er ook door toeristen, geïnteresseerden en zelfs potentiële inwoners van buiten de regio die de juweeltjes van het gebied ontdekten volop gebruik van werd gemaakt” zegt Stiles. “Je ziet dat het ontzettend belangrijk is voor een regio, om kunst en cultuur overzichtelijk in kaart te brengen zodat mensen, culturele ondernemingen en locaties makkelijk gevonden kunnen worden”. 

Over de ontwikkelingen rond ‘Coronatijd’ maakt Stiles zich zoals veel mensen zorgen, maar tegelijkertijd is ze onder de indruk van de voorbereidingen die culturele entrepreneurs nu treffen. “Het is natuurlijk voor veel ondernemers een onzekere tijd vanwege de ontwikkelingen rond het Coronavirus. Kunstenaars, culturele ondernemers en culturele locaties zijn momenteel vaak ‘onzichtbaarder’ maar achter de schermen zijn ze wél actief, enerzijds met voorbereidingen op de nieuwe anderhalve-meter regels om bijvoorbeeld als museum open te kunnen of anderzijds met het ontwikkelen van nieuw werk of initiatieven”. 

Cultuur Hogeland is een soort ‘directory’ geworden van o.a. kunstenaars, culturele ondernemers, muzikanten, ensembles, cultureel erfgoed, ambacht, filmmakers, fotografen, grafisch ontwerpers, galeries, musea, culturele stichtingen en organisaties in Het Hogeland. Het platform is bedoeld als toegankelijke digitale plek in de gemeente waar mensen elkaar onderling makkelijk kunnen vinden en om bewoners en toeristen een indruk te geven van het rijke aanbod in de regio. “Dit is alvast het begin” voegt Stiles toe, “er worden in de toekomst nieuwsitems en reportages aan de website gekoppeld”.

Zijn er mensen, locaties of culturele instellingen die nog niet op de site staan maar die er zeker bijhoren kunt u reageren via de website CultuurHogeland.nl


Stichting Hogeland in Beeld genomineerd voor Culturele Stimuleringsprijs

Bron/foto Gemeente Het Hogeland
Voor de eerste Culturele Stimuleringsprijs eind 2019 van de gemeente Het Hogeland zijn veel goede kandidaten aangemeld. Vanwege zoveel kwaliteit was het lastig, maar de nominatiecommissie heeft vijf genomineerden gekozen. Dit zijn: Cultuurerf Andledon, Manifestatie Kunstvloed, Oosterhouw Leens, Tijdschrift Blad en Stichting Hogeland in Beeld. De genomineerden onderscheiden zich door vernieuwing en kwaliteit van hun activiteiten en initiatieven op cultureel gebied. Ook leveren ze een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in Het Hogeland.