Boeren op Het Hogeland

‘Boeren op Het Hogeland’ – meerjarig project van Stichting Hogeland in Beeld. Film: Montage en muziek Sarah Stiles. Beelden Ingrid Oyevaar en Sarah Stiles

Klik hier voor de nieuwe website: boerenophethogeland.nl

‘Boeren op het Hogeland’ brengt verhalen vers van het land

Met de nieuwe multimedia website ‘Boeren op het Hogeland’ word je meegenomen naar het platteland van Noord-Groningen waar de boeren al eeuwenlang het ritme van de tijd bepalen. Door weer en wind ploegen zij voort. Maar wat zit er eigenlijk in die grond? En wat komt er uit? 

Verhalenschrijver en beeldmaker Ingrid Oyevaar gaat samen met filmmaker en fotograaf Sarah Stiles op zoek naar de verhalen van het land, brengen deze in beeld en schrijven erover. Naast verhalen over het groei- en oogstproces van de belangrijkste conventionele gewassen, zullen ze de komende tijd ook nieuwe gewassen laten zien, gaan ze uitzoeken waar de melk naar toe gaat, kijken ze mee over de schouders van boeren met 360 graden beeld, volgen ze de technische ontwikkelingen in de landbouw, maar gaan ook net zo graag langs bij moestuinen of mini-akkertjes van dorpsbewoners. 

Het doel is om boeren en burgers met elkaar in verbinding te brengen en een breed publiek bewust te maken van het plattelandsleven. Naast de verhalen van de redactie kunnen zowel boeren als bezoekers bijdragen aan dit uitdagende project door ‘correspondent’ te worden of samen te werken, producten te ruilen, of de redactie te tippen als ze bijzondere verhalen tegenkomen. In het najaar van 2019 mondt deze stroom aan verhalen uit in een feestelijk ‘Oogstfeest’. Het wordt een feest voor boeren, burgers en buitenlui als ode aan de groei en bloei op (en in) ons mooie Hogeland.

Het idee om verhalen te vertellen over de groei en bloei op het Hogeland ontstond vanuit een gezamenlijk verwondering over de boerenbedrijvigheid hier. Sarah: ‘Het was oogsttijd, ik zag de landbouwmachines heen en weer gaan overal op het land. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts tot in de vroege uurtjes. Wat een energie en bezetenheid om alles op tijd binnen te halen!’ Ingrid: ‘Die passie viel mij ook op en ik merkte dat het boerenleven voelbaar is tot diep in kleine dorpjes. Maar hoe een ui groeit? Dat wist ik eigenlijk niet.’

Het platform ‘Boeren op het Hogeland’ is een project van de Stichting Hogeland in Beeld en wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors en subsidiegevers.
Website: www.boerenophethogeland.nl