Home Akkertjes Jongstra / afrikaantjes

Akkertjes Jongstra / afrikaantjes

Boeren op het Hogeland brengt de komende maanden de ‘groei en bloei’ van het goudsbloem, sint-janskruid en de afrikaantjes in beeld. De plantjes worden speciaal geteeld voor kunstenares-textielontwerpster Claudy Jongstra die er verf van maakt. Twee biologische boeren en een schapenhouder/tuinder op het Hogeland hebben een klein stukje van  een land beschikbaar gesteld voor dit bijzondere project.

De eerste grote oogst van de afrikaantjes. Loppersum, 8 augustus 2018
Wie is Claudy Jongstra ?

Claudy Jongstra maakt kunstwerken van wol die zij vervolgens vervilt. De wol komt van haar eigen kudde schapen, zo’n 200 stuks. In het ‘groene laboratorium’, zoals zij haar heemtuin noemt, vindt ze grondstof uit zo’n vijftig soorten planten om verf mee te maken. Fluitekruid, paardenbloem, zuring en indigo. Maar ook uienschillen omdat het treksel in een verfbad zo’n prachtig gouden gloed geeft. Werk van Jongstra hangt onder meer in het Fries Museum, Het provinciehuis van Leeuwarden en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Meer over Claudy Jongstra: http://www.claudyjongstra.com

 

Volg de groei & bloei van de verfbloempjes.
Gezaaid, geschoffeld, bloei, oogst
Afrikaantjes

Dit gebeurde er in augustus:

Stap 5: eerste oogst.

Op 8 augustus vond de eerste grote oogst plaats. Karlijn verantwoordelijk voor de teelt vanuit studio Claudy Jongstra emmers vol bloemen mee naar Friesland. Daar worden ze gedroogd totaan het eerste verfbadje.

Dit gebeurde er in juli:

Stap 4: oogst is aanstaande.

Het afrikaantje is tot wasdom gekomen en staat ondanks de allesverzengende warmte, in volle bloei!

Dit gebeurde er in mei en juli:

Stap 3: groei en voorzichtige bloei

De afrikaantjes hebben zich een weg omhoog weten te groeien en aan de meeste plantjes hangen nu knopjes en hier en daar bloei een mooi bloemetje.

Stap 2: schoffelen

Karlijn Bokhorst die voor studio Jongstra verantwoordelijk is voor de teelt, is vanuit Friesland naar Groningen toegereden om te schoffelen. Ze heeft een koperen schoffel meegenomen. Zorgvuldig spant zij lijntjes  zodat ze vervolgens goed tussen de afrikaantjes door kan schoffelen.

Stap 1: zaaien

Op de Eikemaheert in Loppersum zijn de afrikaantjes gezaaid. Piet Glas en Angela Rijnen zaaiden het grootste deel met de machine. Twee kleine zakjes zaaiden ze handmatig na. De soorten hebben exotische namen als ‘Harmony Boy’ en ‘Carmen’.

Gezaaid, groei, bloei, oogst
Goudsbloem

Dit gebeurde er in augustus:

Als gevolg wat het extreem warme weer van de afgelopen weken, is de goudsbloem razendsnel tot bloei gekomen, iets wat ook wel ‘noodbloei’ wordt genoemd. Op 8 augustus vond daarom ook de eerste grote pluk van de goudsbloem plaats. Ook deze zijn van het Hogeland naar Friesland vervoerd om te drogen tot aan het eerste verfbadje.

Dit gebeurde er in juni en juli:

Stap 1: zaaien & groeien

In Godlinze, op een stukje akker van Okke Wiersema en Caroline Karbet, is goudsbloem gezaaid. Caroline koos voor het goudsbloem op hun land vanwege de pure vorm van het bloemetje.’Een bloemvorm zoals kinderen die vaak tekenen’.

Het zaad van de goudsbloem wordt, net als bij de afrikaantjes in Loppersum, vermengd met graszaad om het volume tijdens het zaaien groter te maken. Okke, Caroline en zoon Jochem doen eerst een afdraaiproef om zo de juiste hoeveelheid verspreid over de akker te kunnen verzaaien.

Geplant en geschoffeld, groei, voorzichtige bloei
Sint-Janskruid

Dit gebeurde er in augustus:

Stap 4: groei

Het sint-janskruid bloeit voorzichtig, maar het bloei is nog niet genoeg om te oogsten.

Dit gebeurde er in juli:

Stap 3: groei

Het sint-janskruid maakt het goed, maar staat nog niet in bloei.

Dit gebeurde er in juni:

Stap 2: schoffelen

Karlijn Bokhorst is naar Uithuizermeeden gekomen. Het is schoffeltijd op het land van Jan Perdok. Perdok heeft de oude fiat uit de schuur gehaald om het onkruid tussen het sint-janskruid weg te schoffelen. Karlijn ‘hakt’ de grond handmatig na.

Dit gebeurde er in mei:

Stap 1: planten

Op het land van Jan Perdok staat sint-janskruid. Eind mei werden de plantjes machinaal geplant en de volgende dag direct beregend.