Gisteren was ik voor Boeren op het Hogeland aanwezig op ‘The Open Days’ van aardappelhandelshuis Europlant in het plaatsje Creil in de Noordoostpolder. Deze ‘aardappeldagen’ maken onderdeel uit van een groter initiatief van een aantal aardappelhandelshuizen waarbij telers van over de hele wereld worden uitgenodigd om nieuwe en bestaande aardappelsoorten te bekijken en zaken met elkaar te doen. In de hal van Ten Brinke aan de Floraweg die voor de gelegenheid werd aangekleed met discolichten, bloemen en palmbomen, klonk dan ook een aangename kakofonie van handelaren en veredelaars. Een belangrijke dag voor de Rumba. De Rumba is de pootaardappel die ik vanaf de akkers van de familie Mansholt in ‘de Westpolder langs de dijk’ volg, tot aan het moment dat de aardappel op een andere akker, ergens op deze wereld weer de grond in gaat.
“De kunst is en blijft aardappelsoorten te ontwikkelen die bestand zijn tegen de veranderende omstandigheden over de hele wereld. Nu, maar ook voor over tien jaar. En die het goed blijven doen in ‘natte’ en ‘droge’ tijden”, aldus Jörg Renatus, directeur Europlant International.
Volgens de directeur van Europlant International, Jörg Renatus, was er behoorlijk wat belangstelling voor de Rumba. De Rumba is geen nieuwe soort, maar werd een aantal jaren geleden op de markt gebracht. Een pootaardappel die uiteindelijk bestemd is om chips van te maken en ook ‘potatoe flakes’. “De Rumba geldt als de standaard voor de chipsaardappel en heeft daarmee een voorbeeldfunctie.”

Jörg Renatus, directeur van Europlant International, bij de Rumba. Boeren op het Hogeland – Ingrid Oyevaar

De Rumba tijdens ‘The Open Days’ van Europlant in het plaatsje Creil in de Noordoostpolder. Boeren op het Hogeland – Ingrid Oyevaar
Dit jaar waren alle aardappelsoorten overigens snel uitverkocht als gevolg van de verminderde opbrengsten door de droogte. Op het Hogeland is sprake van een daling van zo’n dertig procent. Schaarste op de markt kan gunstig zijn voor de handelaar, maar zo ziet Jörg Renatus dat niet. Op de eerste plaats omdat hij niet graag nee verkoopt aan mensen met wie hij zaken doet. En daarnaast ziet hij Europlant als een ‘ontwikkelaar van een varieteit aan aardappelsoorten’ en niet sec als aardappelhandelaar. “De kunst is en blijft aardappelsoorten te ontwikkelen die bestand zijn tegen de veranderende omstandigheden over de hele wereld. Nu, maar ook voor over tien jaar. En die het goed blijven doen in ‘natte’ en ‘droge’ tijden”, aldus de directeur.
Waar de Rumba van Mansholt naar toegaat, is op dit moment nog niet zeker. De aardappel ligt te wachten tot Europlant een leveringssignaal afgeeft. De partij die het afgelopen seizoen werd gerooid, wordt op dit moment gekoeld onder een constante temperatuur van tussen de 3 en 4 graden. Dit geheel in contrast met de mooie maar hete zomer op het land. Wat dat met de Rumba doet, zal nog moeten blijken.
Naar verwachting wordt het leveringssignaal in het voorjaar afgegeven. ‘De Reis met de Aardappel’ wordt vervolgd.