
Jan Perdok en Tom Lamain staan op het akkertje met sint-janskruid. (Foto: Ingrid Oyevaar/Boeren op het Hogeland)
Uithuizermeeden. De zon blijft maar stralen deze maand. Zo ook vandaag. Tuinder/Schapenhouder Jan Perdok en bioloog i.o. Tom Lamain staan bij het akkertje van Jongstra. Tom kwam jaren geleden als vakantiekracht meewerken op het land. En sindsdien is hij altijd teruggekomen.
Nu helpt hij als vaste medewerker met de zorg voor dier en gewas op de boerderij. Deze week kwam het teelt-team van kunstenares Claudy Jongstra langs met het sint-janskruid om samen met Jan en Tom het goedje te poten. En met de hulp van de plantjesmachine. Want met de goede oude ‘Perdu’ zoals de machine heet, was de klus in een paar uurtjes geklaard.
Jan Perdok kijkt over zijn land met kleinschalige teelt. Er staat courgette. Daarnaast komt een akkertje knolvenkel en de suikermais gaat deze week de grond in. Weer een veldje verder staat fris beregende knolselderij, winterwortels, sjalotten en tenslotte de voederbieten voor de schapen, waarvan er hier meer dan tweehonderd rondlopen.
Perdok is een van de drie biologische boeren op het Hogeland die een klein akkertje ter beschikking heeft gesteld voor het verfproject van kunstenares-textielontwerpster Claudy Jongstra. Hij ontfermt zich over het sint-janskruid dat overigens rond 24 juni -ten tijde van het St. Jansfeest- een paar dagen in volle midzomerse bloei zal staan. Er kleven een hoop verhalen aan het kruid. Zo werd het kruid vroeger als afweerkruid gebruikt tegen magie en hekserij. En kreeg daardoor de bijnaam ‘Jaag den duvel’ mee.
Jan en Tom hebben de plantjes sint-janskruid dat overigens ook als geneeskrachtig te boek staat, diezelfde avond nog beregend. Nu is het wachten op de groei, de knop, de bloei en oogst. En helaas ook: het onkruid. Maar binnenkort komt het teelteam van Jongstra voor een tweede maal naar Uithuizermeeden. Schoffeltijd!
Wie is Claudy Jongstra?
Claudy Jongstra maakt kunstwerken van wol die zij vervolgens vervilt. De wol komt van haar eigen kudde schapen, zo’n 200 stuks. En in het ‘groene laboratorium’, zoals zij haar heemtuin noemt, vindt ze grondstof uit zo’n vijftig soorten planten om verf mee te maken. Fluitekruid, paardenbloem, zuring en indigo. Maar ook uienschillen omdat het treksel in een verfbad zo’n prachtig gouden gloed geeft. Werk van Jongstra hangt onder meer in het Fries Museum, Het provinciehuis van Leeuwarden en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
Boeren op het Hogeland brengt de komende maanden de ‘groei en bloei’ van het goudsbloem, sint-janskruid en de afrikaantjes in beeld. De plantjes worden speciaal geteeld voor kunstenares-textielontwerpster Claudy Jongstra die er verf van maakt. Deze week werd het sint-janskruid gepoot op een van de akkers van Jan Perdok in Uithuizermeeden.