
Biologische Boeren op het Hogeland stellen stukje akker beschikbaar voor kunstproject.
Foto: Ingrid Oyevaar/Boeren op het Hogeland.
Loppersum. Het is een stralende zondagmiddag in mei met temperaturen van boven de twintig graden. Op het Hogeland is het een drukte van belang. Er wordt gemaaid, gepoot en gezaaid. Zo ook op de akkers van de Eikemaheert in Loppersum. Boer Piet Glas en boerin Angela Rijnen zaaien aan de zijkant van de boerderij een romantisch bed van bloemen. Dit doen zij voor de veldboeketten van Angela, maar er is meer.
Piet en Angela zijn een van de drie biologische boeren op het Hogeland die een klein akkertje ter beschikking hebben gesteld voor het verfproject van kunstenares-textielontwerpster Claudy Jongstra. Op hun akkertje naast het bed van veldbloemen, groeit straks een veldje afrikaantjes. Jan Perdok uit Uithuizermeeden ontfermt zich over het sint-janskruid. Okke Wiersema en Caroline Karbet uit Godlinze laten goudsbloem groeien.
Vandaag worden de afrikaantjes in Loppersum gezaaid. Van Karlijn Bokhorst die voor Studio Jongstra de teelt coördineert, hebben Piet en Angela drie zakjes gekregen, plus een zakje dood graszaad om het grootste zakje machinaal te kunnen mengen. De twee kleinere zakjes met de soorten ‘Harmony Boy’ en ‘Carmen’, worden later handmatig nagezaaid. Angela: ‘Bloemenzaad is heel fijn zaad dat je heel dun moet zaaien. Onze landbouwzaaimachine is daarvoor veel te groot’. Piet: “Door het te mengen met graszaad heb je meer volume om te zaaien.” De keuze voor het mengzaad luistert nauw. Het mag niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Anders ontmengt het alsnog tijdens het zaaien. Piet: “Je zou ook gekookt tarwe kunnen gebruiken of gekookt gerst. Erwten zelfs. Als je maar iets zoekt wat ongeveer van gelijke grootte is als het zaadje dat je gaat zaaien. Witte rijst uit een pak zou denk ik ook kunnen. Volgens mij is daar alle kiemkracht wel uit. En anders, leg je het voor de zekerheid gewoon eerst even in de oven.”

De afrikaantjes zitten in de grond. De soorten dragen poëtische namen als ‘Harmony Boy’ en ‘Carmen’. Angela Rijnen schrijft de namen bij elk gezaaid rijtje. Foto: Ingrid Oyevaar/Boeren op het Hogeland
Wie is Claudy Jongstra?
Claudy Jongstra maakt kunstwerken van wol die zij vervolgens vervilt. De wol komt van haar eigen kudde schapen, zo’n 200 stuks. En in het ‘groene laboratorium’, zoals zij haar heemtuin noemt, vindt ze grondstof uit zo’n vijftig soorten planten om verf mee te maken. Fluitekruid, paardenbloem, zuring en indigo. Maar ook uienschillen omdat het treksel in een verfbad zo’n prachtig gouden gloed geeft. Werk van Jongstra hangt onder meer in het Fries Museum, Het provinciehuis van Leeuwarden en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
Boeren op het Hogeland brengt de komende maanden de ‘groei en bloei’ van het goudsbloem, sint-janskruid en de afrikaantjes in beeld. De plantjes worden speciaal geteeld voor kunstenares-textielontwerpster Claudy Jongstra die er verf van maakt. Deze week werden de afrikaantjes gezaaid op de akkers van de Eikemaheert in Loppersum.