‘Groningen op Anderhalf’

‘Groningen op Anderhalf’ – Een nieuwe serie portretten door filmmaker Sarah Stiles over de impact van het coronavirus op het leven van inwoners in Groningen.

Stichting Hogeland in Beeld maakt een nieuwe serie portretten genoemd ‘Groningen op Anderhalf’ over de impact van het coronavirus op het leven van inwoners in Groningen. Groningen, net zoals de rest van Nederland, ging in maart op lockdown. Twee maanden later werd bekendgemaakt dat er vanaf 1 juni veel maatregelen eindelijk versoepeld konden worden. Maar ‘het nieuwe normaal’ blijft van kracht: een samenleving waarbij we anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. De toekomst blijft onzeker. Filmmaker Sarah Stiles vroeg inwoners hoe zij hiermee omgaan en hoe zij de toekomst zien.


Nr 1: Restaurant De Oude Sluis in Lockdown
Nr 2: Wennen en aanpassen in Coronatijd
Nr 3: Quarantine en Openluchtmuseum Het Hoogeland
Nr 4: Tuinderij Klein Alma en de onverwachte voordelen van Corona
Nr 5: De kwetsbaarheid van zorg in Coronatijd


Het eerste portret in de serie begint bij Sytze en Famke Greidanus, eigenaren van ‘Restaurant De Oude Sluis‘ in Zoutkamp. De impact is groot als ze op 15 maart tijdens een persconferentie van het kabinet horen dat alle restaurants vanaf 18 uur hun deuren moeten sluiten. De dag voordat ze eindelijk weer open mogen, vertellen zij over de uitdagingen die ze hebben gehad en hoe ze met de anderhalve meter regels leren omgaan.

In ‘Quarantaine en Openluchtmuseum Het Hoogeland‘ vertelt Stijn van Genuchten over de consequenties van de lange lockdown voor zowel het museum als de vrijwilligers. De maatregelen vanwege de aanhoudende coronacrisis zijn net zoals bij andere musea een uitdaging, ook voor bezoekers. De film begint bij een zogenaamd ‘TBC-huisje’, een soort mini-sanatorium voor in je eigen tuin waar mensen vroeger in quarantaine konden gaan. Honderd jaar later zijn de parallellen en de kwetsbaarheid van onze samenleving duidelijk te voelen. `in ‘Wennen en aanpassen in Coronatijd‘ is Cobi van den Nouweland aan het woord, 85  jaar en bewoonster in Houwerzijl. Haar iPad is haar ‘lifeline’ met de buitenwereld, boodschappen gaat totaal anders, en hoewel ze geen zorgen om zichzelf maakt, is ze wel bezorgd over de gevolgen van zowel het coronavirus als de gevolgen van de maatregelen voor anderen om haar heen. Hoe ziet zij de toekomst? En in ‘Tuinderij Klein Alma en de onverwachte voordelen van Corona’ vertelt Aukje Stoffelsma over haar boerderij in Bedum en hoe vrijwilligers en bewoners vanwege de coronacrisis ineens veel tijd hebben om mee te helpen op de boerderij!

Zie ook artikel Dagblad van Het Noorden