Interview met Sarah Stiles over Community Films

‘Iedereen kan een filmpje maken!’
Inwoners en ondernemers brengen hun eigen initiatieven in beeld

‘Iedereen kan zelf filmen, daar ben ik van overtuigd!’ zegt Sarah Stiles, zelf filmmaker en projectmanager van Stichting Hogeland in Beeld. ‘Alleen heb je soms nét dat extra zetje of steuntje nodig’.

Met de launch van CommunityFilms.nl is er nu een website met handige tips voor iedereen om zelf aan de slag te gaan en filmpjes te maken. ‘Niet alleen hoe of waarmee je filmt’, zegt Sarah, wijzend naar een tafel vol smartphones, camera’s en ander apparatuur, ‘maar ook hoe je je beelden eenvoudig kunt delen op social media. Want daar gaat het uiteindelijk om, je initiatief of onderneming zichtbaar te maken voor de wereld!’ Voor mensen die iets meer advies nodig hebben voordat ze beginnen, geeft Sarah in april twee advies sessies in de bibliotheek en het gemeentehuis in Leens.

Bijzondere verhalen van je (groot)ouders opnemen
Waarom wil je dat mensen dit gaan doen? ‘Een goede vraag! Wij zijn benieuwd naar de waardevolle verhalen van die generatie, mensen die graag hun bijzondere ervaringen uit het verleden willen delen, en willen bewaren voor het nageslacht. We willen meer weten over onze regio, door hun ogen. Wij nodigen ouderen (of hun kinderen) uit om opnames te maken en die met ons te delen. Ook hiervoor kunnen mensen de gratis tips en adviezen volgen op de website, of contact met ons opnemen’.

Een filmpje laten maken met je zelf geschoten beelden
Zelf beelden maken en vervolgens niet het eindfilmpje maken, is dat niet raar? ‘Nee, eigenlijk niet, want mensen hebben ieder hun eigen visie, en dat kunnen ze best zelf in beeld brengen. Ze zijn tenslotte de experts van hun eigen product of initiatief. De beelden kunnen ze, eventueel als groep, met begeleiding zelf gaan maken. Maar de stap om een filmpje te maken, het monteren, beeld en geluid bewerken, dat is soms net een stapje te ver. Wanneer mensen houvast hebben tijdens het filmproces, zie je vaak mooie resultaten voorbijkomen. Onlangs hebben bijvoorbeeld de Junior Rangers van het NP Lauwersmeer zichzelf gefilmd. Daar is een hele leuke promotiefilm van gemaakt waar iedereen profijt van heeft!’

Op zoek naar beeld ambassadeurs
Een beeld ambassadeur, wat is dat? ‘Er zijn mensen die het erg leuk vinden om beelden te maken van hun eigen regio, dorp of initiatief, of dat graag zouden willen doen, als ze begeleid worden. We zouden het fantastisch vinden als ze contact opnemen of naar een persoonlijke advies sessie zouden komen! We zijn namelijk op zoek naar inwoners die een goed oog voor beeld hebben, het leuk vinden om de ontwikkelingen in de regio te volgen, en die dat graag willen filmen of fotograferen met hun smartphone of camera. Die mensen bieden we graag een plek bij het project MarneCultuur.nl, de website voor inwoners van de gemeente De Marne – en de toeristen die ons bezoeken natuurlijk. Maar ook inwoners uit Winsum, Eemsmond en Bedum mogen contact opnemen over mogelijkheden die we hebben bij Stichting Hogeland in Beeld’.

Waarom het project Community Films?
Omdat het gewoon hartstikke mooi is als iedereen een steentje bijdraagt om dit prachtige gebied zichtbaar te maken, zodat ook anderen ervan kunnen genieten. De regio in beeld.